AB logo Webdesign-Hosting

Foto's van internet pikken. Doe het niet!

Heeft u illustraties nodig voor bijv. uw brochure, nieuwsbrief of website? Hoe pakt u de zoektocht aan en waarom mag u niet zomaar foto’s van het internet halen?
Wat is het probleem?

Het wereldwijde web wemelt van foto’s en grafische illustraties. De verleiding is dan ook groot om uw brochure, nieuwsbrief of website daarmee op te smukken, maar dat mag natuurlijk niet zomaar. Wanneer u een afbeelding van het internet plukt om deze voor eigen doeleinden te gebruiken, heeft u daarvoor de toestemming van de maker nodig, tenzij u de zekerheid heeft dat er geen auteursrecht op rust. Tip. Bij twijfel doet u er sowieso goed aan om de eigenaar van de foto om een schriftelijke toestemming te vragen.

Wat is de pakkans?

Een internetafbeelding in de schoolopdracht van uw kind plakken is in principe geen zwaar vergrijp, maar commercieel gebruik kan u effectief problemen opleveren. Wanneer u de foto gebruikt voor uw website of in een online presentatie, bestaat de kans dat het onrechtmatig gebruik wel degelijk opgemerkt wordt. Let op! Beelddatabanken, zoals Shutterstock en Getty Images, gaan hier actief naar op zoek.

Wat is het risico?

Het risico is vrij groot. De Visual Rights Group voert in opdracht van het ANP controles uit op beeldmateriaal op websites. Wordt geconstateerd dat zonder toestemming beeldmateriaal is gebruikt, ontvangt de eigenaar van de site een schikkingsvoorstel van een paar honderd euro. Betaal je deze niet, dan volgt een rechtsgang naar de rechter. 

 

Steeds meer mensen hebben foto’s nodig. Je schrijft bijvoorbeeld een succesvolle reisblog, maar hebt zelf geen foto’s gemaakt. Of je start een marketingbedrijf en wil je website illustreren met stockfoto’s. Hoe pak je dat aan? Naar Google Afbeeldingen gaan en daar een foto zoeken. ‘Opslaan als’ en klaar! Toch…?

Het probleem is dat Google zelf geen foto’s produceert, maar deze alleen online verzamelt en aan jou presenteert. De foto’s die je daar ziet komen van verschillende websites. Misschien zijn dat wel portfolio-websites van fotografen of is het de website van een krant. Ga er bij foto’s die je op Google ziet altijd vanuit dat auteursrecht geldt en dat de foto’s dus niet gratis zijn. Zelfs bij gratis stockbureaus zitten er bepaalde grenzen aan het gebruik.

Visual Rights Group
Ook ANP en Hollandse Hoogte ervaren dat foto’s onrechtmatig worden opgeslagen en gebruikt. Daarom hebben we een aantal jaar terug een juridisch partner in de arm genomen: Visual Rights Group. Dit Belgische bedrijf is gespecialiseerd in het opsporen van fotografiemisbruik. Hun software speurt het internet af en vergelijkt de foto’s uit onze databases met andere websites.

Wordt er een foto gebruikt op een commerciële website die we niet kennen? Dan sturen we de beheerder van de website een brief waarin we deze werkwijze uitleggen en waarin we een schikkingsvoorstel doen. Niet alleen de foto moet worden verwijderd, maar je betaalt ook altijd een bedrag om het gebruik van de foto tot dan toe te compenseren.

Hoe kom ik dan aan beeldmateriaal?

Als AB Webdesign- & Onderhoud vormen wij een onderdeel van Fotostudio Heemskerk. U kunt ons opdracht verstrekken voor het maken van nieuw beeldmateriaal. Als koper bent u gerechtigd dit beeldmateriaal in licentie te gebruiken voor uw website. 

Gratis foto’s kunt u downloaden vanaf speciale webpagina’s. Voor iedereen te gebruiken, bijv. Pixabay of Unplash. 

Onze digitale oplossingen voor serieuze ondernemers

Maak een afspraak met AB

Ervaar onze kracht van een kleinschalig persoonlijke aanpak

Laat je verrassen door onze aanpak!

Contact

AB Webdesign- & Onderhoud
(onderdeel FSH)


Engelandstraat 76

1966 NJ Heemskerk

Tel: 06 – 33 996 990

mail@ab.nl

contact opnemen

WordPress

AB Webdesign- & Onderhoud is gespecialiseerd in de ontwikkeling en onderhoud van WordPress websites. Dit houdt in dat wij u alle vrijheid kunnen geven om zelf content te plaatsen op uw website. 

AB is onderdeel van FSH te Heemskerk.